Az Egy s Ég Központ Egyesület Alkotótársai örömmel osztják meg élménybeszámolóikat az életről, önmagukról, hétköznapi tapasztalásaikról, a valós értékrend szűrőjén keresztül.

Szerzői jog fenntartva.

2012. június 29., péntek

Cash Flow tanfolyam

Többre, jobbra, szebbre vágyunk, amióta világ a világ. Főleg, amióta fogyasztói társadalomban élünk. Imádunk vásárolni, a pénzköltés a hobbink lett. Kergetjük a szerzés örömét, de igazán semmi nem elégít ki, mert harácsolunk és mindent akarunk. Szép ruhákban járunk, benzinre is van pénzünk, ám mindig aggódunk és a hónap vége felé már hús sincs a tányérunkon. Ismerősek számodra ezek a helyzetek?
Számomra azok. Ám, mindez már kezd a múlté lenni. Idén januárban megelégeltem, hogy állandó harcban vagyok a pénzzel, leginkább azt, hogy semmi nem elég. Fizikai fájdalmat éreztem, amikor csökkent a folyószámlámon az összeg, mindemellett imádtam költekezni – egy új ruha a mennyországba tudott repíteni. Mókuskerékben éreztem magamat. Ezidőtájt hallottam a cash-flow tanfolyamról, naná, hogy belevágtam. Ugyanis, utálom az érzést, amikor valami fogva tart.
Társasjáték várt bennünket az asztalon, nyolcan voltunk. Három alkalommal találkoztunk, közben házi feladatot is kaptunk. Családias, nyugodt környezetben, felszabadultan játszottunk. A játék közben feltárult előttem, ahogy a való életben is viszonyulok a pénzhez. Előjöttek az érzéseim: a dühöm, amikor váratlanul kell pénzt kiadnom; a mérhetetlen aggódásom, hogy nem lesz elég munkám és nem tudom magamat fenntartani; az elfojtásaim, a birtoklási vágyam, sőt, a fukarságom is. Micsoda színes egyéniség! Nevettem magamon… egyszerre megdöbbentő is volt, hogy ilyen sok érzés kapcsolódik a pénzhez. Érzelmi hullámvasút volt, időnként a gyomrom is belefájdult a szembesülésekbe. Éreztem, hogy mindezek ólomsúlyként nehezednek rám és gátolnak abban, hogy elérjem azt, amit igazán szeretnék. Továbbra is élveztem a játékot, ám egyre inkább elkezdtem figyelni magamat. Rájöttem, mindig több út áll előttünk. Dönthetek a megszokott módon, de azt is mondhatom: most megpróbálom másképpen. Az egyik a biztonság útja, a másik a lehetőségé. Mindehhez egy borsószemnyi önbizalom is elég. Amikor hiszünk magunkban, képesnek érezzük magunkat a változtatásra, az elrugaszkodásra, az újrakezdésre – bármire. Nem arról van szó, hogy rögtön milliárdosi babérokra törünk, hanem a hétköznapok pénzére figyelünk. A felismerés által tudatosítjuk, hogy egyedül a félelmeink gátolják a lehetőségeinket, mondhatom úgy is: én állok önmagam útjában. A játék megnyitotta bennem a bizalmat, hogy én is elérhetem, amit szeretnék és a séma, miszerint „becsületes úton még senki nem gazdagodott meg” letehető. Megváltoztak a prioritásaim, élvezem a munkámat és megvalósíthatónak tartom, hogy kilépjek a mókuskerékből, a saját lábamra álljak, és ne egy multicégtől várjam a havi apanázsomat. Az életem a tanfolyam óta átalakulóban van, az új körülményekhez, megvalósítási módokhoz igyekszem igazodni. Van, hogy nem tartom a lépést, mert annyira erős bennem a megszokás, és előfordul, hogy elkap a vásárlási láz. Van, amikor engedek neki, de már nem hiánytudatból vásárolok, nem kapkodva veszem le az árut a polcról, nem a szerzés vezérel, hanem az öröm.
Ha döcögnek a pénzügyeid, és szeretnéd megtudni az okait, valamint szeretnél változtatni is rajta, hogy elégedett ember lehessél, a Cash Flow tanfolyam keretein belül megteheted. 
Cím: II. kerület, Hankóczy Jenő utca 35. 
web: www.egysegkozpont.hu
email: egyesulet@egysegkozpont.hu


eredeti cikk ITT.

2012. június 24., vasárnap

Jótékony fájdalom

Nagy valószínűséggel minden ember átmegy a „nem szeretem a testemet” fázison. Persze, ez leginkább a nők problémája. Személy szerint egész életemben a kilóimtól tettem függővé, hogy éppen jóban vagyok-e magammal, avagy behunyom a szemem, ha tükröt látok. Pedig ez ennél sokkal tágabb dolog. Jóban lenni magunkkal, szeretni a testünket nem a nadrágmérettől függ, mélyebbről kezdődik. Amikor ennek a szikrája fellobbant bennem, elkezdtem keresni olyan tevékenységeket, amelyektől jól érzem magamat. Belekezdtem különböző sportokba, ezek mellett a jóga, ami évek óta jelen van az életemben. Több hónapja már, amikor először részt vettem egy Iyengar jóga órán. Ez a jóga nagyon precíz, egyben könnyed is: a helyes tartásra igazít, az egyvonalúság elsődleges szempont, de sosem feszülve, csakis engedve. Ha valami nem megy, vagy fáj, lélegzünk, és a fájdalmat kifújjuk. Jelentem, működik!
Az órán különböző eszközöket, mint fából készült tégla, blokk, zsák és heveder használunk. Ezek a segítségünkre vannak, hogy a gyakorlatokba a legkönnyebben ereszkedhessünk bele. Például, amikor előre hajlásnál a kezem még nem ért le a földre, téglára támaszkodtam. Ahogy a derekam és a hátam feszülése oldódott, a tenyerem ma már a talpam mellett nyugszik, így ez a gyakorlat már tégla nélkül megy. A testem változása óriási örömet okoz! Boldog vagyok, amikor 1-2 centivel tovább tudom forgatni a fejemet, vagy, ahogy nyitom a csípőmet, a térdem egyre közelebb kerül a padlóhoz. Ami számomra megkönnyebbülés: elmúlt a derékfájásom, pedig a nap nagy részében állok. Bár, az ülő életmód is tartásproblémákhoz vezethet, úgyhogy az irodistáknak is jót tesz.
A gyakorlás során hajlékonyabb lettem, a sok nyújtásnak köszönhetően egyre kevesebb feszülést érzek a testemben, vagyis a blokkok oldódnak. A jóga ezt úgy mondja, hogy könnyebben áramlik az energia – ami pedig az élet alapvető mozgatója.
A szerveim kezdenek a helyükre kerülni – ezt onnan veszem észre, hogy mélyebb levegőt tudok venni, kihúzom magamat, jobb az emésztésem és úgy érzem, önmagától formálódik a testem. Fogynék is tőle, ha nem szeretném ennyire a sütit… mindezt tetézi, hogy elindult a belső nyugalmam, a türelmem, nem csak önmagam, hanem az emberek és globálisan az Élet irányába is. Tudom, tudom, ezek nagy szavak, mégis ezt tapasztalom magamon. Volt, hogy hetekig kihagytam a jógaórát, akkor idegesebb voltam, nehezen aludtam el és az aggodalmaim is előtörtek. Ahogyan az órán mondja a tanár: jóga közben az elme csendes, mivel a koncentráció miatt a zavaró gondolatoknak nem jut hely a tudatban. Mit jelent ez? Azt, hogy a nap során a túlingerelt világunkból fakadó stresszt leteheted, elmédet kiürítheted és így könnyebb és örömtelibb lesz az életed!
Szóval, úgy döntöttem, meghajtom a fejemet a mozgás előtt és megadom a testemnek, amitől jól érzi magát. Így, mi ketten együttműködve képesek vagyunk bármire!
Ha szeretnéd megadni testednek ezt az élményt, az Egy s Ég Központban megteheted.